03 de març 2012

CINE-FÒRUM A L'INSTITUT

El proper dimecres 14 de març a les 17.00 tindrem una sessió de cine-fòrum a l’institut. Veurem la pel·lícula ‘Senderos de gloria’ de Kubrick. Gaudirem d’un film excel·lent basat en fets reals de l’exèrcit francès (per això la pel·lícula va ser prohibida a França durant molts anys). Il·lustrarà perfectament el tema de la 1ª guerra Mundial que tractem a 1r de Batxillerat i assistirem a unes interpretacions extraordinàries amb uns diàlegs que no oblidarem, com per exemple:

- ‘Coronel, no hi ha atacs impossibles. Si l’atac és impossible ho demostraran els cadàvers dels soldats al camp de batalla’.
(...)
- ‘Johnson era un poeta. Va dir que el patriotisme era l’últim refugi dels canalles. Disculpi, general, no és res personal’.
(...)
- ‘Coronel, el felicito: els seus homes van morir molt bé’.


I, per últim, el consell que dóna el coronel Dax als tres soldats que compareixeran davant del consell de guerra (per cert, és el mateix consell que dóna algun professor del nostre institut als alumnes que han d’exposar el treball de recerca davant d’un tribunal):

- ‘Parlin alt i clar, mirin els membres del tribunal als ulls i, sobretot, s’han de comportar com el que són: soldats. I soldats molt valents’.



Aquí tenim la cèlebre escena de l’atac des de les trinxeres. Es pot fer tècnicament igual però no millor (i recordem que la pel·lícula la van voler fer en blanc i negre per donar més versemblança precisament a les escenes de les trinxeres).




Per acabar,  només recordar que el  títol de la pel.lícula té el seu origen en  aquest poema de Thomas Gray:


The boast of heraldry, the pomp of power,
And all that beauty, all that wealth e'er gave,
Awaits alike th' inevitable hour:-
The paths of glory lead but to the grave.


Rafa Yáñez